Pierogi mojej babci zawsze były idealne. Gotowała je tylko w ten sposób
Pierogi to jedno z dań tradycyjnego wigilijnego menu. Ich gotowanie to sztuka. Trzeba wiedzieć, w jaki sposób je gotować. Bardzo ważne jest także ich odpowiednie odgrzewanie. Pierogi mojej babci Wandzi zawsze były idealne – lekkie, aromatyczne i perfekcyjnie ugotowane. Kiedy zapytałam ją, jak je gotować, powiedziała, że ważne jest, aby robić to w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, wrzucać je partiami, a następnie gotować do momentu wypłynięcia i jeszcze przez kilka minut pozostawiać na mniejszym ogniu.
W czym gotować pierogi?
Bez względu na rodzaj pierogów, do gotowania zawsze wybieraj płaski i szeroki garnek. Włożone do wrzącej wody pierogi powinny w niej swobodnie pływać. Jeśli masz sporo pierogów do ugotowania, rób to partiami. Unikniesz w ten sposób ich sklejenia. Umieszczając pierogi w wodzie, użyj łyżki cedzakowej lub delikatnie wrzuć pierogi rękami, aby nie uszkodziły się w trakcie gotowania. Wskazówka: jeśli gotujesz mrożone pierogi, to wrzuć je bezpośrednio do wrzącej wody. Nie rozmrażaj ich przed gotowaniem.
Jak gotować pierogi?
Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Moja babcia wyznawała zasadę, że na każde 100 g pierogów potrzebne jest około 0,5 l wody, a na każdy litr wody należy dodać około 1-1,5 łyżki soli. Po włożeniu pierogów do wody, jej temperatura gwałtownie się obniża, więc aby przyspieszyć ich powtórne zagotowanie, musisz przykryć garnek. Odkryj go dopiero, gdy woda znów zacznie wrzeć. Po wrzuceniu pierogów do wrzącej wody poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię. To oznacza, że pierogi są już wstępnie ugotowane. Po wypłynięciu pierogów zmniejsz nieco ogień, aby woda gotowała się delikatnie, a nie gwałtownie.
Jaki jest czas gotowania pierogów?
Czas gotowania pierogów zależy od grubości ciasta i rodzaju farszu. Farsz mięsny może wymagać nieco dłuższego gotowania, natomiast farsze warzywne i twarogowe gotują się szybciej. Pierogi z surowymi owocami lub mięsem wymagają nieco dłuższego gotowania.
Przyjęło się, że średni czas gotowania pierogów wynosi. 2-5 minut. W przypadku pierogów z mięsnym farszem wystarczą zaledwie 2-4 minuty gotowania. Ruskim pierogom wystarczą 3-4 minuty we wrzątku. W przypadku owoców pokrojonych na kawałki wystarczą 3 minuty gotowania. Jeśli owoce są w całości, lepiej założyć około 5 minut. Podobnego czasu będą potrzebowały pierogi z jagodami. Najdłużej gotują się te ze śliwkami.
Przed odcedzeniem pierogów warto upewnić się, że są gotowe. Najlepiej zrobić test – wyciągnąć jedną sztukę, przekroić na pół i sprawdzić, czy rzeczywiście jest ugotowana. Jeśli ciasto jest miękkie i gładkie, a farsz ciepły, pierogi są gotowe.
Wskazówka: pierogi umieszczaj w garnku za pomocą łyżki cedzakowej. Możesz także delikatnie wrzucić je rękami, aby nie uszkodziły się w trakcie gotowania.
Jak odgrzewać pierogi?
Pierogi, które od razu nie będą podane, przelej gorącą wodą, osusz i rozłóż pojedynczo do wystudzenia. Najlepiej odgrzewać je, wkładając do wrzącej wody. Dobrym sposobem jest również odsmażanie na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu.